Ostrzeżenie GIS 26.10
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Produkt: Łyżka do makaronu 220304
Kod kreskowy: 5 903456 114749
Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499A, 32-015 Kłaj
Producent podjął współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną. Zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kwestionowanego produktu i poinformował o szczegółach swojego odbiorcę. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez zaangażowane podmioty.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do makaronu
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.