Napoje: czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca
Mleko i napoje roślinne
Choć nie wszyscy powinni pić mleko krowie, to może mieć ono dobry wpływ na serce. Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu jest lepszą opcją dla osób z chorobami serca lub wysokim poziomem cholesterolu.
– Obecnie istnieją mocne dowody na to, że białka mleka krowiego mogą odgrywać kluczową rolę w obniżaniu poziomu cukru we krwi po jedzeniu u osób chorych na cukrzycę i bez cukrzycy – podkreśla dr Sammie Gill, dietetyczka gastroenterologiczna.
Picie mleka może też powodować wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, ponieważ mleko może spowalniać opróżnianie żołądka. Podobny efekt może dawać spożywanie kefiru, co sugerują inne badania.
Alternatywą dla mleka są niesłodzone napoje roślinne wzbogacone o wapń, takie jak:
• mleko sojowe,
• mleko migdałowe,
• mleko ryżowe,
• mleko owsiane.