Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy
Siemię lniane
Rodzime siemię lniane to równie cenny superprodukt, co importowane nasiona chia. Zawiera 8 błonnika, z czego ten rozpuszczalny stanowi aż 40 proc.; poza tym zapewnia nieco więcej kwasów tłuszczowych omega-3, ale mniej wapnia, żelaza i selenu niż chia. Ma podobne właściwości, choć z powodu ciągliwej konsystencji po namoczeniu w kuchni używa się go nieco inaczej. Napęczniałe nasiona lnu pije się leczniczo w stanach zapalnych układu trawienia i zaparciach, a zmielony skutecznie zastępuje w daniach białko jaja i zagęszcza domowe batony, praliny, dania z płatków zbożowych czy wypieki. W kuchni najlepiej stosować sklepowe siemię mielone, które jest odtłuszczone. Dzięki temu nie jełczeje szybko, zyskując rybi posmak i toksyczne związki, tak jak ma to miejsce w całych nasionach po rozdrobnieniu oraz oleju lnianym.