2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Masz dnę moczanową? Tego lepiej nie jedz! Zobacz, jakie produkty mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Polecamy

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Enema (19.11)

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Po wsparcie do mamy i taty? Niestety, większość dzieci nie ma zaufania do rodziców

ROZMOWA
Po wsparcie do mamy i taty? Niestety, większość dzieci nie ma zaufania do rodziców