2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Masz dnę moczanową? Tego lepiej nie jedz! Zobacz, jakie produkty mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Polecamy

To będzie najtańszy test na endometriozę! Przełom w badaniach

NOWE FAKTY
To będzie najtańszy test na endometriozę! Przełom w badaniach

Czy udar można wykryć w 3 minuty? Polacy udowodnili, że tak. Czym jest BrainScan?

O TYM SIĘ MÓWI
Czy udar można wykryć w 3 minuty? Polacy udowodnili, że tak. Czym jest BrainScan?

Genialny zamiennik mięsa! Może mieć nawet więcej białka niż kurczak

O TYM SIĘ MÓWI
Genialny zamiennik mięsa! Może mieć nawet więcej białka niż kurczak