9 z 14
Poprzednie
Następne
Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski
Makaron udon
To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek, używany głównie do zup. Od innego popularnego pszennego makaronu azjatyckiego, nazywanego ramen, odróżnia go nieco inna konsystencja i kolor. W przypadku gotowego makaronu ramen (tzw. „instant”), będącego składnikiem tzw. chińskich zupek, istotna jest też wysoka zawartość tłuszczu – w procesie produkcji kluski te są bowiem smażone, a przez to niepolecane do częstego spożycia. Choć najlepszym wyborem jest udon lub ramen w postaci świeżej bez dodatku konserwantów, najpowszechniej dostępny jest jednak makaron suszony.
W 100 g: 339 kcal, 9 g białka, 1,8 g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 1,8 g błonnika.