9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek,...
fot. PaylessImages/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron udon

To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek, używany głównie do zup. Od innego popularnego pszennego makaronu azjatyckiego, nazywanego ramen, odróżnia go nieco inna konsystencja i kolor. W przypadku gotowego makaronu ramen (tzw. „instant”), będącego składnikiem tzw. chińskich zupek, istotna jest też wysoka zawartość tłuszczu – w procesie produkcji kluski te są bowiem smażone, a przez to niepolecane do częstego spożycia. Choć najlepszym wyborem jest udon lub ramen w postaci świeżej bez dodatku konserwantów, najpowszechniej dostępny jest jednak makaron suszony.

W 100 g: 339 kcal, 9 g białka, 1,8 g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 1,8 g błonnika.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

Polecamy

Czy podczas powodzi można pić wodę z kranu? GIS daje jasny komunikat

O TYM SIĘ MÓWI
Czy podczas powodzi można pić wodę z kranu? GIS daje jasny komunikat

Wycofany lek na nadciśnienie. Ważna informacja dla sercowców

Wycofany lek na nadciśnienie. Ważna informacja dla sercowców

Wycofane mięso! GIS wydał pilny komunikat

PILNE
Wycofane mięso! GIS wydał pilny komunikat