8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt...
fot. Amarita Petcharakul /123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron sojowy (z fasoli mung)

Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt powstający ze skrobi z fasoli mung. Ma zwykle postać cienkich nitek, które po ugotowaniu (a najczęściej jedynie namoczeniu we wrzątku, bo nie wymaga długiej obróbki termicznej) stają się przejrzyste – stąd ich anglojęzyczna nazwa „glass noodles” czy „cellophane noodles” (kluski „szklane” albo „celofanowe”). Podobny makaron może być też wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z innych surowców, m.in. z tapioki, batatów czy ziemniaków.

W 100 g: 342 kcal, 0,5 g białka, 0 g tłuszczu, 85 g węglowodanów, 0 g błonnika.

Zobacz również

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Polecamy

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie

Tak szkodzi wilgoć w domu. Jej obecność może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia

Tak szkodzi wilgoć w domu. Jej obecność może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia

Czego potrzebują powodzianie? Lista produktów, które warto przynieść na zbiórkę

O TYM SIĘ MÓWI
Czego potrzebują powodzianie? Lista produktów, które warto przynieść na zbiórkę