10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też...
fot. ildipapp/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też dodatek skrobi, np. z tapioki czy kukurydzy. Najpowszechniej dostępny jest makaron z białego, oczyszczonego ryżu, choć można też kupić ten z ryżu brązowego, czyli pełnoziarnisty – jest on bardziej polecany ze względu na wyższą zawartość błonnika i białka (ma ich ponad 2 razy więcej), a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Choć klasyczny makaron ryżowy w postaci suchej może przypominać ten nazywany sojowym, wygląda inaczej po ugotowaniu – nie jest przezroczysty, tylko biały.

W 100 g: 364 kcal, 3,4 g białka, 0,6 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 1,6 g błonnika.

Zobacz również

Bezpłatne Badania w kierunku Osteoporozy dla mieszkańców Dzierżoniowa

Bezpłatne Badania w kierunku Osteoporozy dla mieszkańców Dzierżoniowa

Na parkingu przed miejskim żłobkiem trwa wiosenna wymiana elektrośmieci na sadzonki

Na parkingu przed miejskim żłobkiem trwa wiosenna wymiana elektrośmieci na sadzonki

Polecamy

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu