5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Zderzenie osobówki z tramwajem w Gorzowie! Są duże utrudnienia w ruchu

Zderzenie osobówki z tramwajem w Gorzowie! Są duże utrudnienia w ruchu

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej 2024 w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA, FILM

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej 2024 w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA, FILM

Polecamy

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości