7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Połączenie wysokoprocentowych trunków z grzybami prowadzi do...
fot. jagcz/123RF

Kto nie powinien jeść grzybów? Jesienne dary lasu mogą zaszkodzić tym osobom. Uwaga na seniorów i dzieci!

Osoby z chorobą alkoholową

Połączenie wysokoprocentowych trunków z grzybami prowadzi do ścięcia białka zawartego w grzybach, przez co są one jeszcze trudniejsze do strawienia. Osoby uzależnione od alkoholu, a także często sięgające po trunki wysokoprocentowe, nie powinny spożywać grzybów, ponieważ może to prowadzić do ciężkiego zatrucia.

Wyjątkowo niebezpieczne może być połączenie alkoholu z czernidłakiem pospolitym, jadalnym grzybem zawierającym koprynę – substancję blokującą metabolizm alkoholu etylowego w organizmie. Może to prowadzić do ostrego zatrucia, które w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu. Objawy mogą pojawić się nawet do trzech dni po zjedzeniu grzyba.

Popijanie grzybów wódką lub piwem może prowadzić do wystąpienia biegunki, nudności, wzdęć i dolegliwości bólowych także u zdrowych osób. Jeśli koniecznie chcemy wypić alkohol, jedząc grzyby, najlepiej sięgnąć po lampkę wytrawnego wina.

Zobacz również

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Polecamy

Wzmocni włosy, pomoże zrobić kupę i zwalczyć reumatyzm. To wszechstronne warzywo

Wzmocni włosy, pomoże zrobić kupę i zwalczyć reumatyzm. To wszechstronne warzywo

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie

Hamuj raka i daj szansę płucom. Ruszyła ważna kampania społecznościowa

NASZ PATRONAT
Hamuj raka i daj szansę płucom. Ruszyła ważna kampania społecznościowa