5 z 8
Poprzednie
Następne
Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie
Osoby chorujące na cukrzycę
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.