5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako...
fot. simpson33/123rf.com

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Osoby chorujące na cukrzycę

Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Kawa na chandrę i zły humor. Pij ją koniecznie z tym dodatkiem

HIT DNIA
Kawa na chandrę i zły humor. Pij ją koniecznie z tym dodatkiem

Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

O TYM SIĘ MÓWI
Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić

NOWE FAKTY
Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić