6 z 8
Poprzednie
Następne
Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie
Osoby z nadwagą i otyłością
Podobnie jak w przypadku osób chorujących na cukrzycę, również osoby z nadwagą i otyłością mogą spożywać jajka, ale powinny ograniczyć ich ilość. Jest to spowodowane tym, że dodatki do jajek takie jak majonez, pieczywo z masłem, ziemniaki, boczek czy sosy są dość kaloryczne, przez co podwyższają kaloryczność całej potrawy. Bardziej kaloryczne są także jajka sadzone, dlatego podczas odchudzania lepiej z nich zrezygnować. Zastąp je więc jajkami na miękko, po benedyktyńsku lub jajecznicą bez dodatków, a wspomogą nawet zrzucenie zbędnych kilogramów, bo zapewniają uczucie sytości na dłużej.