Jedz na spalanie tłuszczu. Najlepsze fatburnery to właśnie te produkty! Z nimi schudniesz szybciej i więcej, niż się spodziewasz
Papryka chili na spalanie kalorii i tłuszczu
Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie tylko hamuje uczucie głodu, ale też stymuluje produkcję ciepła przez brązową tkankę tłuszczową. W przeciwieństwie do tłuszczu białego jest to tkanka o dużej aktywności metabolicznej, która może zużywać więcej energii niż mięśnie.
Sięganie po ostrą paprykę znacząco nasila spalanie kalorii – w jednym z badań zjedzenie łyżeczki posiekanej czerwonej lub zielonej chili spowodowało czasowy wzrost tempa metabolizmu o 23 procent. Co więcej, spożywanie tego produktu na godzinę przed aktywnością o niskiej intensywności może pomóc spalać więcej kalorii.
Kapsaicyna hamuje też rozwój komórek tłuszczowych i ułatwia obumieranie tych istniejących, a ponadto przyspiesza spalanie tłuszczów.