Jakich potraw na Wigilię i Boże Narodzenie powinna unikać kobieta w ciąży? Te świąteczne potrawy nie są zalecane kobietom ciężarnym
Ryby: tuńczyk, jesiotr, okoń
Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych i witamin, ale również szkodliwych substancji. Zanieczyszczenie wód powoduje, że pływające w nich ryby wchłaniają i kumulują w swoim mięsie różnorodne substancje chemiczne.
Tuńczyk, jesiotr i okoń to ryby z wysokim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, oznacza to, że w ich mięsie zawarta jest znaczna ilość tego rakotwórczego metalu. Metylortęć z łatwością przenika przez łożysko i zwiększa ryzyko nieprawidłowego rozwoju płodu oraz poronień.
Zaobserwowano również, że u niemowląt spożywających tuńczyka z puszki wzrasta ryzyko porażenia mózgowego. Rtęć wiąże się w organizmie z hemoglobiną, co może powodować u dzieci problemy neurorozwojowe i zaburzenia funkcji poznawczych.