Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?
Ekspres przelewowy
To wygodny i nieskomplikowany sposób przygotowania kawy. Urządzenie podgrzewa wodę, która skrapla się i przelewa przez warstwę kawy, spływając do dzbanka – stąd bywa nazywane także ekspresem dzbankowym. Chociaż jest zwykle wyposażony w filtr z tworzywa, dodatkowo stosuje się ten papierowy.
Właściwości kawy przelewowej są inne od tych, które ma napar przygotowany bez papierowego filtra. Zatrzymuje on bowiem związki rozpuszczalne w tłuszczu, którego kawa ma całkiem sporo, m.in. kaweol i kafestol. Z jednej strony mają one silne działanie przeciwnowotworowe, z drugiej jednak podnoszą we krwi stężenie cholesterolu ogółem i jego „złej” frakcji LDL. Dlatego kawa przelewowa może być lepszą opcją dla osób z nieprawidłowym lipidogramem krwi.
Warto pamiętać, że jakość kawy przelewowej zależy od jakości ekspresu. Jeśli jest on wykonany z taniego tworzywa sztucznego (dotyczy to zwłaszcza części mających kontakt z gorącą wodą), nie tylko psuje smak naparu, ale może też sprawiać, że będzie on zawierał szkodliwe związki.
Zakup takiego ekspresu nie jest aż tak dużym wydatkiem, jak np. w przypadku wersji ciśnieniowej, dlatego warto zainwestować trochę więcej w urządzenie wykonane z dobrej jakości materiałów.