Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii
Cynamon
Cynamon jest popularną przyprawą, która produkowana jest głównie z kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, ponieważ w łagodny sposób obniża stężenie cukru we krwi. Dodatkowo ta aromatyczna przyprawa przyspiesza metabolizm, a dzięki zawartości aldehydu cynamonowego może również zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu nowotworów, w tym raka jelita grubego. Dodatek cynamonu do dyniowej kawy sprawi, że zyska ona właściwości przeciwbólowe – szczególnie w przypadku silnego bólu głowy lub migreny.
Uwaga! Cynamon jest źródłem kumaryn, których przedawkowanie może powodować marskość lub raka wątroby oraz nowotwór płuc. Dlatego ustalono bezpieczną dawkę kumaryn, która wynosi maksymalnie 0,07 mg/kg. To oznacza, że osoba ważąca 60 kg może w ciągu dnia bezpiecznie spożyć 1,14 g cynamonu, czyi jedną płaską łyżeczkę.