4 z 9
Poprzednie
Następne
Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?
Cukier i słodkie napoje gazowane
Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią. W wielu badaniach potwierdzono związek między spożywaniem cukru i produktów słodzonych a zwiększoną zachorowalnością na nowotwór jelita grubego.
Jedzenie znacznej ilości węglowodanów prostych przyczynia się do zaburzeń metabolizmu glukozy w tym cukrzycy typu 2, która bezpośrednio zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 40 procent.
Cukier z powodzeniem można zastąpić naturalnymi słodzikami, które są znacznie zdrowsze od popularnej sacharozy. Naukowcy zaznaczają, że najlepszymi zamiennikami cukru są: naturalny miód, stewia, ksylitol, erytrytol, jakon i cukier z owoców mnicha.