Ostrzeżenie GIS z 11.12: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g. Czy masz w domu produkt wycofany z obrotu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem Główny Inspektorat Sanitarny
Monitorujemy ostrzeżenia GIS na bieżąco. W środę, 11.12 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 11.12: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

  • Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g

  • Numer partii: 27.11.2024
    Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024

Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „LISTERIOZA”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia