7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ważnym, ale często pomijanym czynnikiem wpływającym na...
fot. tibanna79/123RF

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?

Produkty spożywcze jedzone po terminie ważności

Ważnym, ale często pomijanym czynnikiem wpływającym na powstawanie raka jelita grubego jest spożywanie żywności po terminie ważności. Jedzenie produktów przeterminowanych zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego, które objawia się głównie przez pojawienie się biegunki, nudności, wymiotów lub ogólnego osłabienia.

Niestety, w przeterminowanej żywności mogą namnażać się szkodliwe bakterie, których produkty przemiany wykazują działanie rakotwórcze. Dlatego należy czytać etykiety i unikać spożywania żywności po terminie ważności. Dodatkowo nie powinno się jeść produktów, których wygląd i smak nie jest prawidłowy.

Zobacz również

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

Świąteczne spotkanie może skończyć się w szpitalu. Te choroby mogą wywołać epidemię

Świąteczne spotkanie może skończyć się w szpitalu. Te choroby mogą wywołać epidemię

QUIZ: grypa pod lupą. Sprawdź, jak dobrze znasz jej objawy!

QUIZ: grypa pod lupą. Sprawdź, jak dobrze znasz jej objawy!

Mała grudka na skórze, a tak przeszkadza. Czy włókniak jest groźny?

Mała grudka na skórze, a tak przeszkadza. Czy włókniak jest groźny?