Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?
Produkty wędzone
Wędzenie produktów polega na okadzaniu ciepłym lub zimnym dymem, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak i aromat. Niestety, wędzenie wiąże się z pochłanianiem przez produkt ogromnej ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), których nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wszystkich typów nowotworów. W Polsce ta metoda utrwalania żywności jest bardzo popularna, a najchętniej wędzi się: boczek, szynkę i ryby.
Wykazano, że 30 g wędzonej szynki lub boczku (dwa cienkie plasterki) dziennie zwiększa aż o 18 proc. ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego jelita grubego. Dlatego zamiast sięgać po wędzone produkty warto wybierać gotowane i pieczone lub samodzielnie przygotować wędliny w piekarniku lub szynkowarze.