8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wędzenie produktów polega na okadzaniu ciepłym lub zimnym...
fot. Irita Antonevica/Pexels

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?

Produkty wędzone

Wędzenie produktów polega na okadzaniu ciepłym lub zimnym dymem, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak i aromat. Niestety, wędzenie wiąże się z pochłanianiem przez produkt ogromnej ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), których nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wszystkich typów nowotworów. W Polsce ta metoda utrwalania żywności jest bardzo popularna, a najchętniej wędzi się: boczek, szynkę i ryby.

Wykazano, że 30 g wędzonej szynki lub boczku (dwa cienkie plasterki) dziennie zwiększa aż o 18 proc. ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego jelita grubego. Dlatego zamiast sięgać po wędzone produkty warto wybierać gotowane i pieczone lub samodzielnie przygotować wędliny w piekarniku lub szynkowarze.

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Polecamy

Od 1 stycznia 2025 r. nowa lista leków refundowanych. Są na niej m.in. leki na raka

GORĄCY TEMAT
Od 1 stycznia 2025 r. nowa lista leków refundowanych. Są na niej m.in. leki na raka

Jak dbać o skórę w zimie? Dermatolog mówi, czego szukać w składzie kosmetyków

Jak dbać o skórę w zimie? Dermatolog mówi, czego szukać w składzie kosmetyków

GIS wycofuje musztardę. Brak ważnej informacji na etykiecie

GORĄCY TEMAT
GIS wycofuje musztardę. Brak ważnej informacji na etykiecie