6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty wysokoprzetworzone, często pozbawione są błonnika...
fot. Nicole Michalou/Pexels

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?

Produkty wysokoprzetworzone, pozbawione błonnika pokarmowego

Produkty wysokoprzetworzone, często pozbawione są błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dieta zawierała minimum 25 g błonnika pokarmowego, jednak w naszym kraju jego spożycie często nie przekracza 20 g na dobę.

Codzienne spożywanie świeżych warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych powinno bez problemu pokryć zalecaną ilość tego składnika. Wykazano, że 25 g błonnika dziennie wiąże się z 40 proc. obniżeniem ryzyka rozwoju złośliwego nowotworu jelita grubego.

Zobacz również

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Polecamy

Tylko 1 piwo lub kieliszek wina? Po takiej dawce trzeźwienie trwa dłużej niż myślisz

Tylko 1 piwo lub kieliszek wina? Po takiej dawce trzeźwienie trwa dłużej niż myślisz

Nie tylko domowy syrop z cebuli. Znam lepszy sposób na męczący kaszel

Nie tylko domowy syrop z cebuli. Znam lepszy sposób na męczący kaszel

Domowy sposób pomoże w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Wystarczy godzina w łazience

Domowy sposób pomoże w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Wystarczy godzina w łazience