5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czym są nalewki lecznicze? Rodzaje nalewek...
fot. GettyImages

Domowa nalewka z anginki „dla zdrowotności”. Pomaga nie tylko na gardło i anginę. Kto nie powinien stosować nalewki z geranium?

Nalewki "dla zdrowotności"

Czym są nalewki lecznicze? Rodzaje nalewek
Nalewka to napój produkowany z alkoholu oraz roślin, a w szczególności z ich kwiatów, korzeni lub owoców. Dawniej ten leczniczy trunek nosił również inne nazwy, takie jak likwor (nalewki korzenne i ziołowe), ratafia (owocowe), likier lub kordiał (bardzo mocne ziołowo-korzenne). Nalewki to nic innego jak alkoholowe wyciągi z roślin, które powstają w procesie maceracji. Istnieje wiele rodzajów tych leczniczych trunków, jednak najczęściej dzieli się je na:
owocowe – dawniej nazywano je również ratafiami. Wśród najpopularniejszych wymienia się: wiśniówkę, malinówkę, czereśniówkę, dereniówkę, pigwówkę, aroniówkę, jarzębinówkę i smorodinówkę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki,
kwiatowe – przygotowane z kwiatów np. czarnego bzu, lipy, lawendy, mniszka lekarskiego, jaśminu, akacji lub głogu,
ziołowe – do ich produkcji wykorzystuje się liście lub całe ziele roślin. Najpopularniejsze ziołowe nalewki produkowane są z liści pokrzywy, oregano, bazylii, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, melisy, a także z ziół szwedzkich lub benedyktyńskich,
korzenne – trunki na bazie przypraw, w tym imbiru, anyżu, goździków, kardamonu i pieprzu,
miodowe – nalewki miodowe zamiast cukrem słodzone są miodem, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Polecamy

Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić

NOWE FAKTY
Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić

GIS 13.11: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 13.11: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Błędy w przygotowaniu ostropestu. Tego nigdy nie rób z jego nasionami

Błędy w przygotowaniu ostropestu. Tego nigdy nie rób z jego nasionami