Domowa nalewka z anginki „dla zdrowotności”. Pomaga nie tylko na gardło i anginę. Kto nie powinien stosować nalewki z geranium?
Nalewki "dla zdrowotności"
Czym są nalewki lecznicze? Rodzaje nalewek
Nalewka to napój produkowany z alkoholu oraz roślin, a w szczególności z ich kwiatów, korzeni lub owoców. Dawniej ten leczniczy trunek nosił również inne nazwy, takie jak likwor (nalewki korzenne i ziołowe), ratafia (owocowe), likier lub kordiał (bardzo mocne ziołowo-korzenne). Nalewki to nic innego jak alkoholowe wyciągi z roślin, które powstają w procesie maceracji. Istnieje wiele rodzajów tych leczniczych trunków, jednak najczęściej dzieli się je na:
owocowe – dawniej nazywano je również ratafiami. Wśród najpopularniejszych wymienia się: wiśniówkę, malinówkę, czereśniówkę, dereniówkę, pigwówkę, aroniówkę, jarzębinówkę i smorodinówkę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki,
kwiatowe – przygotowane z kwiatów np. czarnego bzu, lipy, lawendy, mniszka lekarskiego, jaśminu, akacji lub głogu,
ziołowe – do ich produkcji wykorzystuje się liście lub całe ziele roślin. Najpopularniejsze ziołowe nalewki produkowane są z liści pokrzywy, oregano, bazylii, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, melisy, a także z ziół szwedzkich lub benedyktyńskich,
korzenne – trunki na bazie przypraw, w tym imbiru, anyżu, goździków, kardamonu i pieprzu,
miodowe – nalewki miodowe zamiast cukrem słodzone są miodem, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat.