5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich produktów świątecznych należy unikać przy podagrze?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Taka kawa to witaminowy koktajl na dzień dobry. Doda energii i pomoże w odchudzaniu

Taka kawa to witaminowy koktajl na dzień dobry. Doda energii i pomoże w odchudzaniu

Plaster rozgrzewający wycofany z obrotu. „Rygor natychmiastowej wykonalności”

GORĄCY TEMAT
Plaster rozgrzewający wycofany z obrotu. „Rygor natychmiastowej wykonalności”

Farmaceuta: spożywanie tego owocu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

HIT DNIA
Farmaceuta: spożywanie tego owocu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu