4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nikotyna oddziałuje na kubki smakowe i zaburza ich...
fot. mimagephotography/123RF

Dlaczego warto rzucić palenie? Rezygnacja z tytoniu zmniejsza ryzyko raka płuc, poprawia koncentrację, a także odmładza wygląd skóry

Większa wrażliwość na smaki i zapachy

Nikotyna oddziałuje na kubki smakowe i zaburza ich wrażliwość, przez co obniża się zdolność rozróżniania smaków. Proces ten jest odwracalny i zajmuje 1-3 miesiące od rzucenia palenia.

Dodatkowo rezygnacja z palenia papierosów powoduje, że wzrasta wrażliwość na smak, przez co potrawy stają się smaczniejsze i wyraziste.

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Kawa z jajem. Brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Kremowa kawa pomoże schudnąć

HIT DNIA
Kawa z jajem. Brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Kremowa kawa pomoże schudnąć