4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli łagodnie obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Zawdzięczają to znacznej zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza obrzęki oraz wspiera walkę z cellulitem wodnym. Te właściwości wykazuje nie tylko surowy burak, ale również sok, zakwas i barszcz czerwony.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Tej śmierci można zapobiec. Opiekunowie osób z otępieniem są narażeni na depresję

Tej śmierci można zapobiec. Opiekunowie osób z otępieniem są narażeni na depresję

GIF: paracetamol wycofany z obrotu. Wykryto w nim zanieczyszczenia

Z OSTATNIEJ CHWILI
GIF: paracetamol wycofany z obrotu. Wykryto w nim zanieczyszczenia

Kiedy pójść do lekarza, gdy boli bark? Ortopeda odpowiada

ROZMOWA
Kiedy pójść do lekarza, gdy boli bark? Ortopeda odpowiada