Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Żelazo
TAK! Niedostateczny poziom żelaza ma niekorzystne działanie na metabolizm tarczycy, co wynika m.in. z faktu, że pierwiastek ten wchodzi w skład enzymu odpowiedzialnego za produkcję produkowanych przez nią hormonów. Źródłem żelaza są produkty zwierzęce, zwłaszcza mięso (z uwzględnieniem tego czerwonego) i ryby. Ich porcje powinny być jednak niewielkie, ponieważ nadmiar żelaza nasila stan zapalny w organizmie. Zamiast wołowiny i wieprzowiny lepiej jeść ciemne mięso drobiowe, np. z ud kurczaka lub ud i podudzi indyka. W większych ilościach można spożywać roślinne źródła żelaza, takie jak orzechy, pestki i inne nasiona oleiste, nasiona roślin strączkowych i zbóż, zielone warzywa i zioła. Przyswajanie żelaza zwiększa jednoczesne spożywanie witaminy C z produktów takich jak cytrusy, papryka, natka czy kwaśne owoce.