3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mieszanka curry zawdzięcza swój kolor kurkumie i w...
fot. indianfoodimages/123RF

Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!

Curry i kurkuma

Mieszanka curry zawdzięcza swój kolor kurkumie i w niektórych daniach jest nieco łatwiejsza w stosowaniu. Jednak to żółte kłącze spokrewnione z imbirem decyduje o antywirusowym działaniu przyprawy. Zawiera m.in. kurkuminę, która wg publikacji z „BioMed Research International” ma szerokie spektrum działania przeciwko tym patogenom, m.in. w stosunku do wirusów HIV, grypy (PR8, H1N1, H6N1), paragrypy typu 3 (PIV-3), HSV-1 i HSV-2, coxsackie, HBV, HCV, HPV, JEV, HTLV-1, FIPV, FHV, VSV czy RSV.

Kurkumę z innymi przyprawami warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów, natomiast samą można uwzględniać w koktajlach, naparach herbat i herbatek oraz mieszankach z mlekiem krowim lub roślinnym (tzw. złote mleko – golden milk).

Polecamy również:
Kurkuma: właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie