Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Curry i kurkuma
Mieszanka curry zawdzięcza swój kolor kurkumie i w niektórych daniach jest nieco łatwiejsza w stosowaniu. Jednak to żółte kłącze spokrewnione z imbirem decyduje o antywirusowym działaniu przyprawy. Zawiera m.in. kurkuminę, która wg publikacji z „BioMed Research International” ma szerokie spektrum działania przeciwko tym patogenom, m.in. w stosunku do wirusów HIV, grypy (PR8, H1N1, H6N1), paragrypy typu 3 (PIV-3), HSV-1 i HSV-2, coxsackie, HBV, HCV, HPV, JEV, HTLV-1, FIPV, FHV, VSV czy RSV.
Kurkumę z innymi przyprawami warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów, natomiast samą można uwzględniać w koktajlach, naparach herbat i herbatek oraz mieszankach z mlekiem krowim lub roślinnym (tzw. złote mleko – golden milk).
Polecamy również:
Kurkuma: właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie