5 z 8
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu
Gęsty jogurt naturalny
Najlepszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu będzie naturalny jogurt o kremowej i gęstej konsystencji, zawierający tylko 2 proc. tłuszczu.
Porcja 100 g takiego produktu stanowi źródło ok. 60 kcal i tylko 2 g tłuszczu! Znajdziemy tam również witaminy i składniki mineralne, w tym witaminy z grupy B, wapń, potas i cynk. Najważniejsze jednak, że jogurt naturalny to źródło bakterii kwasu mlekowego, które są znakomitym probiotykiem, czyli produktem, dzięki któremu w jelitach dochodzi do namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej. Nie lubisz jogurtu? Dodaj do niego zioła i czosnek, a zyskasz smaczny i niskokaloryczny sos.