10 z 19
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Mąka z cieciorki
Mąka uzyskiwana ze zmielonych, suszonych nasion ciecierzycy (besan) jest bogata w białko, a w połączeniu z wodą tworzy mieszankę żelującą przy ogrzewaniu. Dzięki temu sprawdza się w naleśnikach bez jajek i mąki pszennej (wystarczy wymieszać ją z wodą do odpowiedniej konsystencji, choć dla lepszej struktury dobrze jest dodać nieco dowolnej skrobi), ale też wypiekach takich jak cantucci, brytyjskie bułeczki śniadaniowe (scones) czy ciastka ze zbożami i/lub bakaliami. Zagęści również pasztety i inne wytrawne wypieki.
Aby zastąpić 1 jajko, połącz 3 łyżek mąki z cieciorki i 3 łyżek wody i wymieszaj dokładnie na gładką masę.