11 z 19
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Siemię lniane
Nasiona lnu należą do produktów najbogatszych w żelujący w wodzie błonnik, dzięki czemu skutecznie stabilizuje konsystencję dań, a także wiąże wodę. Dodaje im też nieco orzechowego aromatu, dzięki czemu pasuje zwłaszcza do dań takich jak gofry, naleśniki, muffiny, ciastka, ciasto marchewkowe, ale także chlebek z cukinią, warzywne pasztety i placki.
Aby zastąpić 1 jajko, potrzeba 1 łyżki mielonego siemienia lnianego z dodatkiem 3 łyżek wody i odstaw na co najmniej 5 min (mieszankę warto zmiksować, ew. siemię mielone można wtedy zastąpić całym, choć taki miks ma nieco inne właściwości).