10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp jest rybą średnio tłustą, o sporej zawartości...
fot. 123RF

Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia

Karp królewski

Karp jest rybą średnio tłustą, o sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym omega-3 i omega-6, które wspierają układ immunologiczny oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Warto również dodać, że karp zalicza się do lekkostrawnych ryb, zawierających znaczne ilości kolagenu, czyli składnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek.

Zobacz również

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować

Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt