10 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/21/bf/5ccad49040648_o_large.jpg)
fot. utroja0/pixabay.com
Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla
Grilluj mięso, ryby i sery zamiast kiełbasy
Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki mięsa czy ryby zamiast kiełbas i innych wędlin, które za sprawą soli peklującej i tak należą do najbardziej niezdrowych produktów spożywczych.
Oprócz mięsa czerwonego wybieraj też to drobiowe, zdejmuj jednak skórę: nie tylko oszczędzisz mnóstwo kalorii, ale też uzyskasz lepszą pieczeń. W przeciwnym razie skóra np. na udku kurczaka i tak nie stanie się chrupiąca, a mięso pod spodem będzie bez smaku.
Sięgaj też po ryby i owoce morza. Piec możesz ponadto nadające się do tego sery, takie jak np. oryginalny halloumi czy prawdziwa zakopiańska gołka czy oscypek.