Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet
Ciasto z jabłkami na jogurcie
Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej z kleksem jogurtu greckiego
Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Smacznym i szybszym w przygotowaniu jest tzw. jednomiskowe ciasto, którego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli niespodziewanych gości.
Składniki (mała keksówka lub okrągła forma):
- 75 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
- 75 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 duże słodkie jabłko,
- 3-4 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki orzechów włoskich.
Sposób przygotowania: Do miski wrzucić wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć je ze sobą za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu do masy dodać pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.
Masę należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na ok. 40-50 minut, do tzw. do suchego patyczka. Wystudzone ciasto podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z esencją waniliową i odrobiną ksylitolu.