Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet
Racuchy z jabłkami bez drożdży robione na jogurcie
Racuchy z jabłkami to propozycja na słodki obiad lub leniwe weekendowe śniadanie. Pulchne racuchy idealnie smakują również na zimno.
Składniki (2 porcje):
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 200 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
- 100-150 ml mleka,
- 2 twarde, słodkie jabłka,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, lub esencji waniliowej,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią.
Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Oddzielić żółtka od białek i ubić te drugie na sztywną pianę z odrobiną soli. Do żółtek dodać jogurt, mleko i esencję waniliową – wymieszać dokładnie rózgą na kremową masę. Następnie do mokrej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i również wymieszać. Dodać do masy jabłka, a na samym końcu również ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym, bezsmakową oliwą). Gdy na górze racuszka znikną bąbelki, wówczas należy przewrócić go na druga stronę. By przygotować je w wersji fit, najlepiej nie wylewać na patelnię oleju, a rozsmarować cienką warstwę za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka.