Co zamiast słodyczy do świątecznego prezentu? Podaruj zdrowsze zamienniki. 9 pomysłów na zdrowe słodycze dla dzieci i nie tylko
Zdrowe żelki
Dużo radości sprawią dzieciom domowej roboty żelki, których przygotowanie wcale nie jest trudne. Do ich wykonania przyda się sylikonowa foremka do robienia pralinek o ciekawym kształcie. W wersji wegańskiej potrzeba ok. 200 ml soku owocowego bez dodatku cukru i 1 łyżeczkę agaru (to substancja żelująca pozyskiwana z glonów), natomiast tradycyjny przepis wymaga użycia 8 łyżeczek żelatyny na taką samą porcję płynu.
Wersja wege: Sok należy wymieszać z agarem i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu czas gotowania powinien wynosić jeszcze ok. 3 minuty. Gdy upłynie, mieszankę należy rozlać do foremek, a następnie umieścić je w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby żelki zastygły.
Wersja tradycyjna: Żelatynę trzeba rozpuścić w podgrzanym soku, delikatnie mieszając łyżką lub rózgą. W razie potrzeby płyn można podgrzać, lecz nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Następnie za pomocą łyżki należy rozdzielić płyn, wypełniając nim foremki na pralinki. Ostatni krok to wstawienie tacki do lodówki na minimum 2 godziny, by galaretki stężały.
Aby ułatwić sobie wyjmowanie żelek, spód foremki należy zanurzyć na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, a następnie wypychać galaretki od spodu. Gotowe słodkości można zapakować w kawałki folii i przewiązać ozdobną wstążeczką.