Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Jakon (yacon)
SŁODZIK NA „TAK”!
Ten mało jeszcze popularny, choć dostępny w Polsce produkt to bulwy południowoamerykańskiej rośliny o nazwie Smallanthus sonchifolius. Najczęściej występuje w postaci syropu o bardzo wysokiej zawartości fruktooligosacharydów (FOS). To związki cukrowe zaliczane do błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które stanowią pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej, czyli są tzw. prebiotykiem.
Dzięki swoim właściwościom syrop z yaconu jest stosowany jako suplement diety wspomagający odchudzanie, który w badaniach okazał się znacznie zwiększać spadek masy ciała u stosujących go kobiet.
Ponieważ syrop z yaconu zawiera przewagę nieprzyswajalnych w organizmie związków, zapewnia jedynie 1/3 kalorii cukru, czyli 133 kcal w 100 g (i 20 kcal w łyżce). Choć jest mniej słodki od sacharozy i trzeba używać go w większych ilościach, ma przy tym bardzo niski indeks glikemiczny (IG 1).
Tak, jak w przypadku wszystkich związków bogatobłonnikowych, nadmiar tych z jakonu również może działać rozluźniająco na stolec, powodować gazy i łagodne dolegliwości trawienne.