Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Ksylitol
SŁODZIK NA „TAK”!
Ksylitol (E967) to cukier brzozowy, pozyskiwany w procesie destylacji z drewna tego drzewa, choć coraz częściej produkowany przemysłowo w ramach fermentacji mikrobiologicznej.
Ksylitol jest alkoholem wielowodorotlenowym (tzw. poliolem), cenionym ze względu na właściwości przeciwgrzybicze, wzmacniające działanie antybakteryjne innych związków (np. przeciwpróchniczych stosowanych w pastach do zębów) i zwalczające niektóre wirusy, np. hRSV.
Ksylitol sprzyja zdrowiu zębów, a działając alkalizująco poprawia gospodarkę mineralną w organizmie, wspomagając profilaktykę osteoporozy.
Nie podnosi przy tym stężenia glukozy i lipidów we krwi, ale nadmiar powoduje wzdęcia i biegunki. Ksylitol zwiększa bowiem ilość w wodzie w jelicie i ulega fermentacji z udziałem obecnych tam korzystnych bakterii. Ten efekt może korzystny dla osób z zaparciami, jednak inni będą chcieć ograniczyć spożycie tego związku do optymalnych ilości. Jego tolerancję łatwo jednak zwiększyć, zaczynając od spożywania niewielkich dawek.
Ksylitol zapewnia 2,4 kcal na 1 g, czyli dostarcza 2/3 dawki kalorii pozyskiwanej z takiej samej ilości zwykłego cukru. Ma przy tym zbliżoną słodycz i smak, choć pozostawia delikatny chłodzący posmak w ustach.