Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie
Nie zaniedbuj zielonych warzyw
Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są skarbnicą antyoksydacyjnego chlorofilu, który wspomaga detoksykację organizmu. Pod zielonym kolorem skrywają się jednak inne cenne przeciwutleniacze w postaci barwników karotenoidowych. Należy do nich luteina (obecna też m.in. w warzywach żółtych), która chroni przed starzeniem nie tylko narząd wzroku, ale też mózg. Wysoki poziom tego związku w organizmie wiązał się z funkcjonowaniem mózgu z podobną sprawnością, jak u osób młodych, o czym doniosło pismo „Frontiters in Aging Neuroscience”. Najwięcej korzystnych składników zawierają liście o ciemnozielonym zabarwieniu, takie jak np. spokrewniony z kapustą jarmuż. Aby polubić jego smak, wystarczy przygotować w piekarniku czipsy z liści: trzeba je dokładnie osuszyć (inaczej nie wyjdą chrupiące), spryskać lub natrzeć oliwą i dodać ulubione przyprawy.