9 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są...
fot. Charles Deluvio/Unsplash

Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie

Nie zaniedbuj zielonych warzyw

Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są skarbnicą antyoksydacyjnego chlorofilu, który wspomaga detoksykację organizmu. Pod zielonym kolorem skrywają się jednak inne cenne przeciwutleniacze w postaci barwników karotenoidowych. Należy do nich luteina (obecna też m.in. w warzywach żółtych), która chroni przed starzeniem nie tylko narząd wzroku, ale też mózg. Wysoki poziom tego związku w organizmie wiązał się z funkcjonowaniem mózgu z podobną sprawnością, jak u osób młodych, o czym doniosło pismo „Frontiters in Aging Neuroscience”. Najwięcej korzystnych składników zawierają liście o ciemnozielonym zabarwieniu, takie jak np. spokrewniony z kapustą jarmuż. Aby polubić jego smak, wystarczy przygotować w piekarniku czipsy z liści: trzeba je dokładnie osuszyć (inaczej nie wyjdą chrupiące), spryskać lub natrzeć oliwą i dodać ulubione przyprawy.

Zobacz również

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie