9 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim...
fot. pixabay

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

8. Migdały, orzechy laskowe i nasiona słonecznika

Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim nasiona słonecznika (49 mg/100 g), orzechy laskowe (38 mg/100 g) oraz migdały (25 mg/100 g), podczas gdy potrzeby organizmu wynoszą ok. 10 mg na dobę. Tokoferol ma bardzo silnie właściwości przeciwutleniające, polegające na:
przerywaniu reakcji zapalnych,
neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie,
ograniczaniu wydzielania cytokin prozapalnych, które stres oksydacyjny powodują.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, poziom markerów stresu oksydacyjnego wzrasta, dlatego warto wówczas dodawać do posiłków garstkę orzechów dziennie, by ilość witaminy E w codziennej diecie była wystarczająca.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Polecamy

Nie wstrzymuj kupy! Konsekwencje mogą być poważne

GORĄCY TEMAT
Nie wstrzymuj kupy! Konsekwencje mogą być poważne

Tak może szkodzić popularna witamina! GIS zmienia limit w suplementach

NOWE FAKTY
Tak może szkodzić popularna witamina! GIS zmienia limit w suplementach

Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety

O TYM SIĘ MÓWI
Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety