8 z 15
Poprzednie
Następne
Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać
7. Jogurt naturalny, kefir, maślanka
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
• pobudzają limfocyty T do działania,
• nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
• uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
• ograniczają reakcje uczuleniowe,
• inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.
Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.