8 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...
fot. 123rf

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

7. Jogurt naturalny, kefir, maślanka

Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
pobudzają limfocyty T do działania,
nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
ograniczają reakcje uczuleniowe,
inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.

Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.

Zobacz również

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

Polecamy

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

AKTUALIZACJA
Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”