8 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem...
fot. 123rf

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

7. Jogurt naturalny, kefir, maślanka

Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
pobudzają limfocyty T do działania,
nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
ograniczają reakcje uczuleniowe,
inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.

Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.

Zobacz również

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Polecamy

Robisz to zbyt rzadko! Co się dzieje, jeśli używasz brudnej szczotki do włosów?

O TYM SIĘ MÓWI
Robisz to zbyt rzadko! Co się dzieje, jeśli używasz brudnej szczotki do włosów?

Tak wygląda melon rogaty. A jak smakuje? Zobacz, jak jeść ten dziwny owoc

HIT DNIA
Tak wygląda melon rogaty. A jak smakuje? Zobacz, jak jeść ten dziwny owoc

Mykolog: ten grzyb odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć! Po jednym można umrzeć

Mykolog: ten grzyb odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć! Po jednym można umrzeć