5 z 10
Poprzednie
Następne
Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
Fast food
Spożywanie pizzy, kebabów czy hamburgerów jest bardzo popularne, ze względu na krótki czas oczekiwania na zamówienie. Niestety, większość takich produktów jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zaburzeń gospodarki lipidowej i wzrostu cholesterolu we krwi.
Szczególnie smażone mięso, z dodatkiem ogromnej ilości sosu jest nie tylko ciężkostrawne, ale również bardzo kaloryczne. Warto gotowe posiłki zastąpić domowym fast food w odchudzonej wersji. Zamiast klasycznego burgera ze smażonym mięsem wołowym można wybrać z pieczoną piersią kurczaka, tłuste sosy zastąpić tymi na bazie jogurtu naturalnego, a klasyczne frytki – pieczonymi ziemniakami w ziołach.