Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Czy w każdy z nich można wierzyć?
Pieczywo tuczy
Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności rezygnuje z jedzenia pieczywa, ponieważ uważa, że to właśnie ono jest głównym sprawcą przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Nie jest to jednak prawdą. Chleb nie tuczy, a nawet pozwala zadbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga perystaltykę jelit. Również kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie. Za nadmiar zbędnych kilogramów odpowiada natomiast woda, ponieważ na każde 100 g węglowodanów organizm magazynuje 300 g wody.
Osoby odchudzające się nie muszą więc całkowicie rezygnować z pieczywa. Wystarczy, że ograniczą one jego ilość, a kromkę wzbogacą o bogate w wartości odżywcze dodatki takie jak plasterek łososia, serek śmietankowy, awokado czy rzodkiewkę.