Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Czy w każdy z nich można wierzyć?
Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.
Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.
Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.