4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Często mamy tendencję do złego oszacowywania prawidłowej...
fot. LA MM / Pexels

7 prostych kroków do schudnięcia bez diety. Zacznij dziś, a letnie sukienki kupisz o rozmiar mniejsze

Zwracaj uwagę na wielkość porcji

Często mamy tendencję do złego oszacowywania prawidłowej porcji jedzenia. Jemy albo zbyt małe posiłki, po których jesteśmy szybciej głodni i zaczynamy podjadać, albo sięgamy po zbyt duże porcje, które z pewnością nie pomagają utrzymać prawidłowej masy. Dokładne zapotrzebowanie kaloryczne warto ustalić z dietetykiem, bo jest ono zależne od wieku, płci, wzrostu, wagi i aktywności fizycznej. Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne szacuje się na poziomie 2-2,5 tys. kalorii i powinno być rozłożone na: śniadanie – około 300-500 kalorii, drugie śniadanie – ok. 200-300 kalorii, obiad – 500-700 kalorii, podwieczorek – 200-300 kalorii, kolacja – 400-600 kalorii.

Zobacz również

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Polecamy

FLiRT w Grecji, którego nie chcesz doświadczyć. Liczba chorych na COVID-19 rośnie

PILNE
FLiRT w Grecji, którego nie chcesz doświadczyć. Liczba chorych na COVID-19 rośnie

Superbakteria New Delhi w Poznaniu. Szpital: Sytuacja została opanowana

Superbakteria New Delhi w Poznaniu. Szpital: Sytuacja została opanowana

Wraca pandemia? Ogromny wzrost zachorowań na COVID-19!

Wraca pandemia? Ogromny wzrost zachorowań na COVID-19!