5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?
Kawa z cukrem
Kawa jest gorzka, dlatego wiele osób lubi ją słodzić, aby nadać jej lepszy i łagodniejszy smak. Niestety produkowany z buraków cukrowych biały cukier jest produktem silnie przetworzonym, co sprawia, że jest pozbawiony cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych.
Cukier jest kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, co przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała i podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości, a także insulinooporności i cukrzycy typu 2. Kawa z cukrem, którą pijemy kilka razy dziennie, znacznie zwiększa jego spożycie, ponieważ jest on także składnikiem wielu innych potraw, które spożywamy i to nie tylko tych słodkich, chociażby takich jak pieczywo, sosy, zupy czy przekąski.