5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?
Kawa ze słodzikiem
Jeśli cukru nie powinno się dodawać do kawy to może słodzik będzie odpowiednim dodatkiem? Niestety, nie do końca. Słodziki syntetyczne takie jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna dostępne w postaci małych, pudrowych pastylek są wprawdzie niskokaloryczne i bardziej słodkie niż cukier, dzięki czemu mniejsza ilość wystarczy, aby nadać kawie słodki smak. Jednak wzmagają one apetyt, co prowadzi do podjadania między posiłkami i powoduje przybieranie na wadze. Dodatkowo badania udowadniają, że niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Zobacz również: Kawa na nadciśnienie? Chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Ile filiżanek kawy dziennie pić, aby zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru?
Do słodzenia kawy zamiast cukru i sztucznych słodzików wybieraj więc słodziki naturalne takie jak ksylitol, erytrol, miód czy stewia. Jednak nawet naturalnych substancji słodzących używaj z umiarem, bo również one nie są bez wad, np. nadmiar ksylitolu czy erytrolu może wywoływać bóle brzucha i problemy trawienne, a wysokie spożycie stewii może zaburzyć mikroflorę jelitową.