13 mitów na temat koronawirusa i COVID-19 – Sprawdź, w które informacje i fake newsy nie należy wierzyć oraz dlaczego to nieprawda
W jedzeniu nie może być koronawirusa
MIT!
Wirus SARS-CoV-2 może być obecny zwłaszcza w produktach zwierzęcych, m.in. mięsie kurczaków, rybach i owocach morza, i utrzymywać się w nich nawet przez 21 dni. Źródłem skażenia są osoby pozyskujące te produkty i pracownicy zakładów przetwórczych, a przez to także stosowane przez nich sprzęty.
W Polsce wirusa wykrywano m.in. w zakładach mięsnych czy produkujących mrożonki. Zagrożeniem mogą być zarówno produkty krajowe, jak i mrożone i chłodzone artykuły spożywcze pochodzące z importu.
Aby chronić się przed możliwą infekcją wskutek spożycia takiej żywności, wszystkie produkty odzwierzęce należy poddawać zalecanej obróbce termicznej z zachowaniem wszelkich zasad higieny, m.in. myciem rąk przed i po kontakcie z nimi oraz używaniem oddzielnych desek do krojenia.