10 produktów na dobry humor – sprawdź, co jeść, by poprawić swój nastrój i poziom zadowolenia z życia
Zielona herbata
Zielona herbata zawiera unikatowy związek o nazwie L-teanina – aminokwas, który stymuluje w mózgu fale alfa, przynosząc stan relaksacji przy utrzymaniu dotychczasowego poziomu czujności.
Działaniu L-teaniny nie przeszkadza nawet stymulująca teina (forma kofeiny): w badaniu opisanym na łamach „Nutritional Neuroscience” połączenie obu związków pobudzało uważność, a jednocześnie wydzielanie serotoniny i GABA, innego neurotransmittera o kojącym działaniu.
Aby w pełni czerpać korzyści z picia zielonej herbaty, należy zaparzać ją w odpowiedniej temperaturze, zależnej od jej rodzaju, która wynosi średnio 70 stopni, ale waha się nawet od 60 stopni do 90 stopni Celsjusza. Najwięcej L-teaniny zawierają najcenniejsze rodzaje, m.in. gyokuro, oolong, gunpowder czy matcha.