10 produktów na dobry humor – sprawdź, co jeść, by poprawić swój nastrój i poziom zadowolenia z życia
Kiszonki
Choć może to brzmieć nieprawdopodobnie, mikroorganizmy zasiedlające nasze jelita mają zdolność komunikowania się z mózgiem, wpływając nie tylko na apetyt, ale również na nastrój. Dobre samopoczucie to zasługa równowagi mikroflory jelitowej, którą łatwo zaburzyć, sięgając po przetworzoną żywność, używki czy leki, a także prowadząc stresujący tryb życia.
Równowagę w jelitach utrzymują probiotyczne bakterie, które hamują rozwój mikroorganizmów gnilnych czy chorobotwórczych. By ją wspomagać, warto sięgać po produkty spożywcze, w których te korzystne bakterie występują. Zapewniają je nie tylko probiotyczne jogurty, mleko acidofilne czy suplementy diety z wyselekcjonowanymi szczepami takich mikroorganizmów. Jak dowodzą badania m.in. z „Psychiatry Research”, również spożywanie kiszonek i innych fermentowanych produktów spożywczych pomaga zwalczać zaburzenia nastroju i fobie.