10 produktów na dobry humor – sprawdź, co jeść, by poprawić swój nastrój i poziom zadowolenia z życia
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to jedno z najlepszych roślinnych źródeł niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu, w tym rolę jego budulca i czynnika chroniącego przed uszkodzeniami, udowodniono w licznych badaniach naukowych. I tak np. według tych przeprowadzonych na Uniwersytecie w Pittsburghu, osoby o wyższym poziomie omega-3 w organizmie rzadziej doświadczają łagodnych i umiarkowanych objawów depresji.
Sięgając regularnie po orzechy włoskie (a także siemię lniane i konopne czy olej lniany, z lnianki i rzepakowy) można uzupełnić ilość kwasów omega-3, spożywaną w tłustych morskich rybach. Choć są one najlepszym źródłem tych cennych tłuszczów, ze względu na wysoki poziom zanieczyszczeń nie zaleca się zbyt częstej ich konsumpcji.
Orzechy (a także pestki i drobniejsze nasiona oleiste) są też bogatym źródłem dobrze przyswajalnego magnezu, który pomaga ukoić nadreaktywny układ nerwowy, m.in. podnosić poziom serotoniny i dopaminy, a obniżać poziom kortyzolu. Działanie tego hormonu stresowego polega m.in. na hamowaniu działania serotoniny, a jego podwyższone poziomy obserwuje się w depresji.