Jemy to co dzień, oto skutki – otyłość, choroby serca i 30 innych konsekwencji! Ten rodzaj jedzenia wypełnia sklepy i nasze lodówki

OPRAC.:
Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ten rodzaj jedzenia jest zdecydowanie najgorszy. To właśnie z jego powodu tak chorujemy, a konsekwencji jest kilkadziesiąt. Jeśli chcesz jednocześnie chronić się przed otyłością, chorobami serca, cukrzycę, rakiem czy depresją, unikaj jej, a przynajmniej ogranicz. W ten sposób zmniejszysz też ryzyko przedwczesnego zgonu.

Spis treści

Co to jest ultra przetworzona żywność?

Żywność ultraprzetworzona powstają w wyniku wielu procesów przemysłowych, często zawierają barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki. Produkty UPF (ang. ultra processed foods) są zwykle wyjątkowo bogate w cukry dodane, sól i tłuszcz, za to mają niską zawartość witamin i błonnika. To m.in. paczkowane wyroby ciastkarskie i przekąski, napoje gazowane, dosładzane płatki zbożowe, dania fast food, gotowe do spożycia posiłki. Takie przemysłowe wyroby jedzą niemal wszyscy i to w coraz większych ilościach, tymczasem według największego badanie opisanego w „The BMJ” jest to jeden z najgorszych rodzajów jedzenia.

Starszy otyły mężczyzna źle się czuje podczas badania kardiologicznego
Związek diety z rozwojem otyłości, chorób serca i cukrzycy jest najsilniejszy w przypadku określonej grupy produktów spożywczych ollo/Getty Images

Produkty UPF najczęściej zawierają modyfikowane chemicznie, tanie składniki. Dzięki zastosowaniu kombinacji smaków, kolorów, emulgatorów, zagęszczaczy i innych dodatków do żywności stają się jednak smaczne i atrakcyjne. Inną grupą są produkty najtańsze w swojej kategorii, które są kupowane jedynie dla niskiej ceny.

Zobacz: Te emulgatory z przemysłowych produktów zwiększają ryzyko cukrzycy

– Dobrze rozumiemy mechanizmy, poprzez które taka żywność powoduje szkody – mówi prof. Chris van Tulleken z University College London, jeden z czołowych światowych ekspertów w dziedzinie UPF. – Po części wynika to z jej złego profilu żywieniowego: często zawiera dużo tłuszczów nasyconych, soli i wolnego cukru. Ale sposób także jest ważny: jest produkowana i sprzedawana w sposób, który sprzyja nadmiernej konsumpcji. Jest zazwyczaj bardzo gęsta energetycznie i ma agresywny marketing.

W krajach zachodnich, takich jak Wielka Brytania i Stany Zjednoczonych z żywności ultraprzetworzonej składa się ponad połowa diety przeciętnego dorosłego, a w przypadku osób młodszych, biedniejszych i pochodzących z mniej uprzywilejowanych obszarów odsetek ten sięga aż 80 procent. Nie inaczej jest w Polsce, gdzie po najlepszej jakości jedzenie, czyli naturalne i nieprzetrzorzone, jest najdroższe.

Skutki jedzenia UPF. Taka jest szkodliwość ultraprzetworzonych produktów

Konsekwencje jedzenia ultraprzetworzonych produktów to zwiększone ryzykiem wystąpienia aż kilkudziesiąciu niekorzystnych skutków zdrowotnych, jak wykazał przeprowadzony przegląd 45 metaanaliz z ostatnich trzech lat, obejmujący 10 milionów osób.

– Ogólnie rzecz biorąc, stwierdziliśmy bezpośrednie powiązania między narażeniem na UPF a 32 parametrami zdrowotnymi, obejmującymi śmiertelność, nowotwory oraz inne skutki zdrowotne dotyczące zdrowia psychicznego, oddechowego, sercowo-naczyniowego, żołądkowo-jelitowego i metabolicznego – podsumowali autorzy badania.

Sprawdź też: Jestem ekspertem żywienia i jem cukier. Oto moje sposoby

Jedzenie wysokoprzetworzonej żywności wywoływało następujące skutki:

  • podnosiło o 40-66 proc. ryzyko śmierci z powodu chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 i problemów ze snem,
  • powodowało o ok. 50 proc. większe zagrożenie śmiercią z powodu samych chorób układu krążenia,
  • zwiększało o 48-53 proc. prawdopodobieństwo rozwoju zaburzeń lękowych i innych powszechnych zaburzeń psychicznych,
  • zwiększało o 22 proc. ryzyko zachorowania na depresję.
  • powodowało o 21 proc. częstsze zgony z dowolnej przyczyny,
  • podnosiło o 12 proc. ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Przegląd wskazał także istnienie korelacji pomiędzy żywnością ultraprzetworzoną a innymi chorobami, takimi jak:

  • astma oskrzelowa,
  • zaburzenia układu pokarmowego,
  • niektóre nowotwory,
  • czynnikami ryzyka kardiometabolicznego, takie jak wysoki poziom cholesterolu i lipidów we krwi.

Zdaniem badaczy nadszedł więc czas, aby „agencje ONZ wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły konwencję ramową w sprawie żywności ultraprzetworzonej, analogiczną do ram dotyczących tytoniu”.

Informacje o oferowanym jedzeniu pomogłyby konsumentom ograniczyć szkody, o czym świadczą wyniki badania z „Lancet Public Health” dotyczące Wielkiej Brytanii. Mówią one o tym, że gdyby właściciele wszystkich restauracji, barów typu fast food, kawiarni, pubów itp. zostali zmuszeni do zamieszczania w menu widocznych i czytelnych informacji o kaloryczności serwowanych dań, w ciągu najbliższych 20 lat można by zapobiec ponad 9 tysiącom zgonów związanych z chorobami serca. (PAP)

Katarzyna Czechowicz
kap/ agt/ arz

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia